Praktyczna folia spożywczas

Praktyczna folia spożywczas

Niektóre produkty spożywcze wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych, ponieważ szybko się psują, a inne mogą z powodzeniem leżeć w temperaturze pokojowej. Jednak dobrze jest zabezpieczać w pewien sposób niektóre rodzaje żywności.

Jakie jest zastosowanie folii spożywczej?

folia spożywczaIdąc do sklepu spożywczego na zakupy, możemy znaleźć żywność sprzedawaną luzem, w pudełkach, workach foliowych czy na tackach owiniętych folią. Opakowanie ma za zadanie ochronę żywności przed zanieczyszczeniami i bakteriami, więc są konieczne. Jednak są sytuacje, kiedy kupujemy produkty spożywcze bez opakowania i sami je w domu wsadzamy w konkretne opakowanie. Najczęściej jest wykorzystywana folia spożywcza, która ma dość szerokie zastosowanie w kuchni. Kupując świeże mięso, po umyciu i osuszeniu, można je zawinąć w folię i wsadzić do zamrażalnika, dzięki czemu nie będzie miała kontaktu z innymi produktami. Świetnie nadaje się do przechowywania w lodówce napoczętych owoców czy warzyw, ponieważ zawijając je w folię, przedłużamy ich świeżość i zabezpieczamy przed wyschnięciem. Innym, bardzo popularnym zastosowaniem folii spożywczej jest pakowanie w nią kanapek czy bułek na drugie śniadanie. Jest ona odpowiednio elastyczna i przeźroczysta, więc bez problemu zawiniemy w nią jedzenie dla dziecka do szkoły. Wiele osób stosuje folię, w celu zabezpieczenia surowego mięsa przed chlapaniem i rozpryskiwaniem się w trakcie uderzania tłuczkiem. Folia nałożona na siebie lekko się klei, więc będzie szczelnie osłaniać zawartość.

Folia tego typu jest sprzedawana w formie niewielkich rolek, dzięki czemu ich zastosowanie jest bardzo proste i praktyczne. Jest przeźroczysta, więc doskonale przez nią widać co zostało w nią zawinięte. Przeważnie za rolkę trzeba zapłacić ok. 30 zł.