Porcelanowe zastawy na naszych stołach

Porcelanowe zastawy na naszych stołach

Porcelana pojawiła się w Europie z początkiem XVIII wieku i niemal od razu zadomowiła się na naszych stołach. W przeciwieństwie do cienkiej i delikatnej porcelany chińskiej, która znana już była od VII wieku, porcelana europejska jest, a szczególnie saksońska, jest grubsza,  ”solidniejsza” i funkcjonalna, co oznacza zdolność do wielokrotnego użytku.  Drugim europejskim ośrodkiem wyrobu porcelany (w początkowym okresie) była Anglia.

Jak porcelana zadomowiła się w Europie?

porcelana lubianaTechnologię produkcji porcelany wynaleziono w Dreżnie i tutaj oraz w leżącej obok Miśni powstały pierwsze manufaktury wyrobów porcelanowych z twardej białej porcelany. W owym czasie nazywano je „białym złotem”, gdyż ówczesny elektor saski  i król Polski równocześnie August II Mocny obdarowywał swoich gości i przyjaciół wyrobami  z porcelany. Na ziemiach polskich manufaktury i fabryki porcelany pojawiły się na przełomie XIX i XX wieku, a po II wojnie światowej, w latach 60-tych, uruchomiono fabrykę w Łubianie, znaną jako porcelana lubiana.Ta fabryka specjalizuje się w produkcji serwisów z przeznaczeniem dla hoteli i lokali gastronomicznych. Oznacza to, że produkowane są całe zestawy śniadaniowe, obiadowe i kawowe, charakterystyczne dla danego lokalu. Wyroby te są rozpoznawalne, dzięki nowoczesnemu design  oraz kolorystyce. Są to odcienie bieli i szarości , czasami z bardzo subtelnym motywem kwiatowym. Wystawiane na Targach Gospodarczych cieszą się uznaniem i dużym powodzeniem.

Adresowane do konkretnego odbiorcy serwisy mają w fabryce zapewnione elementy uzupełniające, na wypadek uszkodzenia, czy stłuczenia firmowej porcelany. Oczywiście porcelana z Łubiana jest do kupienia przez każdego zainteresowanego w sklepach tradycyjnych lub on-line. Zakład oferuje wyroby porcelanowe, zgodne z najnowszą modą i umiarkowane ceny.